وکیل ملت: در روز 8 آگوست بود که نیروهای جنایتکار و بیهویت داعش قویترین و تأثیرگذارترین تهاجم خود را در پاکستان به اجرا نهادند. «جماعت الاحرار» نهادی که وابسته به نیروهای طالبان و در پاکستان مستقر است به اتفاق داعش به بیمارستان بزرگ منطقه کوئهتا که قسمت اورژانس و خدمات آنی و سریع آن مشهور است، تهاجم بردند.
هدف از این رویداد، ساقط کردن توان درمانی این بیمارستان نبود بلکه آنها میخواستند سوگواران مرگ باز محمدکاکار رئیس ترور شده اتحادیه سیاسی بلوچستان را که در این محل تجمع کرده بودند، سرکوب کنند. حاصل این تهاجم مرگبار و بمب مدهشی که بهطور انتحاری منفجر شد، کشته شدن 97 انسان بود.
در نگاه نخست پاکستان از نخستین محلهای بدیهی برای مستقر شدن و رشد داعش در این منطقه از آسیا محسوب میشود زیرا دولت پاکستان و سرحدات لرزان آن سالها است که از چند گانگیها و چند نظریها در امور سیاسی تأثیر منفی پذیرفتهاند و خبری از امنیت در آنها نیست. کم کاریها سبب شده داعش قسمتی از خاک افغانستان، عراق، لیبی، سوریه و یمن را تصاحب کند اما انجام کاری مشابه در پاکستان که در آن نیروهای جهادگر بیشتری ملاحظه میشوند، سختتر بوده است.
امروزه نیروهای زیادی در شکلگیری شرایط سیاسی و رویکردهای نظامی در پاکستان مشارکت دارند و مشکل داعش این است که نمیداند چطور با آنها بهیک نقطه تفاهم برسد. شاید راه حل سادهتر استفاده از اختلافات مابین آنها باشد.
داعش در ماههای اخیر کوشیده است تا هر میزان که میتواند اعضای سازمانهای مختلف درگیر در مسائل پاکستان را جذب خویش کند. نشانههای حضور داعش در پاکستان ابتدا در سال 2014 در شهر مرزی و معمولاً ناآرام پیشاور مشاهده شد و دیری نپایید که آرمها و تبلیغات آنها در شهرهای مختلف چهره نمایاند. این نمادها در هند و بنگلادش هم هر از چند گاه رؤیت شده اما نشانههای پیشرفت داعش در پاکستان در سال 2016 آشکارتر از سایرکشورها بوده است. داعش پذیرفته است که در بسیاری از کشورها صرفاً یک نیروی ایدئولوژیک خطرساز باشد زیرا زور نظامیاش به رقبا نمیرسد اما قضیه پاکستان فرق میکند زیرا نشانههایی را رؤیت کرده که حمل بر همسویی با خود کرده است.
اینک بهراحتی میتوان نشانههای وابستگی نیروهای انفرادی مخالف دولت پاکستان را با داعش مشاهده کرد و در دسامبر سال 2015 که طی یک عملیات تروریستی گروهی از مخالفان دولت در پاکستان دستگیر شدند، ارتباطات آشکار آنها با نیروهای داعش مستقر در سوریه مشخص شد.
از طرف دیگر در همان زمان معلوم شد دولت پاکستان اسرای داخلی زیادی دارد که جرمشان همکاری با داعش بوده است.
شرایط ویژه سوق الجیشی و برخی ناامنیها در سر حدات و ولایات پاکستان نیز به رشد بیشتر نیروهای داعش در این کشور کمک کرده و دولت مرکزی در اسلامآباد آن قدر دلمشغولیهای دیگر دارد که نمیتواند وقتی بیشتر را به داعش اختصاص بدهد. بنابراین درد فعلی این دولت نگاه غمانگیز و پر افسوس به روند جذب شدن تدریجی برخی جوانان این کشور به نیروهای داعش است که حالا در پاکستان چیزی بسیار بیشتر از یک جماعت پنهانی به حساب میآیند.
منبع: Foreign AFFairs/مترجم: وصال روحانی- شهروند
دیدگاه خود را درباره این خبر بنویسید
خبر خوان